Mandel i grøten eller syltet agurk gjemt i juletreet?

Nordmenn er flinke til å plukke opp amerikanske tradisjoner, men syltet agurk i munnblåst glass i juletreet er enda ikke blitt vanlig i Norge.

Ja, du leste riktig, «Christmas Pickle» er en amerikansk tradisjon, og mange amerikanere tror den kommer fra Tyskland. Samtidig har tyskere flest aldri hørt om tradisjonen. Et amerikansk TV-team var i Lauscha og laget opptak om den lille byen og opphavet til juletrepynten i glass. Familiebedriften Haberland, hvor jeg henter mye av juletrepynten til nettbutikken, fikk spørsmålet om de kjente til syltet agurk i juletreet, at amerikanere mener tradisjonen er tysk. De hadde aldri hørt om dette, men tok en titt gjennom de gamle formene og hva fant de? Jo, de fant en form til en syltet agurk. Det har vært produsert agurker tidligere i familiebedriften som har eksistert i over 160 år. Tyskere som ble spurt om tradisjonen av det amerikanske TV-teamet hadde aldri hørt om syltet agurk. Der er mange teorier om hvorfor denne tradisjonen har oppstått, både om den har oppstått i Tyskland eller USA. 

I USA er den sterkeste myten om «Christmas Pickle» knyttet til soldaten John Lower som var fange under den amerikanske Borgerkrigen. Han var svært syk og da han lå på det siste bad han vakten om et siste måltid og det skulle bestå av syltet agurk. Etter måltidet ble han bedre og overlevde fangenskapen. Da han ble fri etter et par år begynte han hvert år å henge en syltet agurk i juletreet.

En annen myte er at mange familier i Tyskland hadde så dårlig råd at de ikke kunne kjøpe presang til alle barna. Bare den som fant agurken fikk en liten gave.

Det er flere myter rundt «syltet agurk» i juletreet, men ingen vet helt opphavet til denne tradisjonen som amerikanere mener er en tysk tradisjon.

Amerikanere importerte munnblåst juletrepynt fra Lauscha i Tyskland allerede på 1800-talet, og en vet ikke om det er amerikanerne som har spurt om å få laget syltet agurk i glass eller om det er noe som allerede har blitt produsert i Tyskland.

Man gjemmer altså en liten grønn agurk i munnblåst glass, som ser ut som en syltet agurk, et eller annet sted inne mellom det like grønne greinene på juletreet. Den finnest i flere størrelser fra mange forskjellige produsenter i Tyskland. Når barna er små velger noen en litt større agurk, så minker den etter som barna blir eldre, for at den skal vere litt vanskelig å finne. Den som finner agurken får litt ekstra hell og lykke i året som kommer, gjerne en liten ekstra presang eller får lov å åpne den første presangen.

Skrevet av Norunn R.

Kilde: “Meine Tanne” , “Die Welt” og muntlige kilder i Tyskland.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *